Фото без опису

Ментальне здоровя є невід’ємною частиною щасливого життя. Згідно з визначенням ВООЗ,ментальне здоров’я – це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя.

Ментальне здоров’я об’єднує здоровий дух та психіку людини із соціальним складником. Воно є важливим для втілення бажань,реалізації цілей, доброго фізичного самопочуття. А з іншого боку – психічне здоров’я кожного індивіда важливе для всього суспільства.

Стан ментального здоров’я залежить від багатьох чинників : соціальних , екологічних та навіть економічних. Психічно здорова людина: може розрізняти свої емоції, керувати ними та гармонійно функціонувати; здатна спілкуватися і будувати стосунки з іншими; розвивається й навчається; позитивно оцінює себе , приймає та любить; приймає власні тверді рішення ; нормально адаптується до нових умов життя; може розв’язувати проблеми. Здатність отримувати задоволення від життя- основна риса ментально здорової людини.    Від чого залежить психічне здоров’я та як його підтримувати.     Психічне здоров’я може порушуватися під дією : генетичних чинників; наркотичних речовин; гормонального дисбалансу ; індивідуальних  характеристик людини (наприклад, схильності до депресій та песимізму); швидких соціальних та політичних змін (зокрема,внаслідок  воєнних дій ); сексуального насильства ; психологічного тиску; стресу та умов роботи. Підтримувати власне ментальне здоров’я можна самостійно.Для цього необхідно: дбати про режим сну; уникати стресових ситуацій та навчитися адекватно на них реагувати; збалансувати харчування і додати фізичної активності . Радимо відвідати спеціаліста , якщо спостерігаєте порушення сну і харчової поведінки, відчуваєтє  тривалу апатію та відсутність енергії.