З 24 по 30 квітня в Україні триває Всесвітній тиждень імунізації. «Це тиждень, коли ми маємо донести до людей необхідність використати потужну можливість убезпечити себе від багатьох інфекцій – вакцинуватися.

На Шполянщині за минулий рік на інфекційні захворювання захворіли 8023 людини, а за перший квартал цього року вже майже 2821 чоловік.

На COVID-19 в 2022 році захворіло 2944 особі, з них померло 10 людей, майже всі не щеплені. В цьому році захворіло 190 осіб.

Вперше виявленим туберкульозом органів дихання в 2022 році захворіло 8 осіб, померло 2, в І кварталі 2023 зареєстровано вже 3 випадки активного туберкульозу легень.

Епідпаротит, кір, краснуха не реєструвались з 2012-2015 років, проте в Україні «піднімають голову» - ці захворювання. Наприклад кір у 6 разів заразніша від грипу.

В країні триває спалах поліомієліту, який може призвести до невиліковного паралічу.

Усім цим та іншим інфекціям можна запобігти та суттєво зменшити ризик смерті або ж ускладнень, якщо вчасно отримати профілактичне щеплення.

На сьогодні охоплено щепленнями 80-94%, лише 95% населення забезпечує належний рівень колективного імунітету і таким чином запобігає поширенню цих інфекцій.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, діти до 16 років мають отримати щеплення від 10 небезпечних інфекцій:

-Гепатиту В;

-Туберкульозу;

-Кору;

-Паротиту;

-Краснухи;

-Діфтерії;

-Правця;

-Кашлюка;

-Поліомієліту;

-Гемофільної інфекції типу В.

Дорослим кожні 10 років потрібно ревакцинуватися від правця та дифтерії.

Щеплення Національним календарем, зокрема від  COVID-19 гарантовано державою. Діти та дорослі можуть вакцинуватись в будь-якому державному закладі безкоштовно.