Інформаційне повідомлення

про проведення громадського обговорення щодо ліквідації 

 закладу дошкільної освіти «Сонечко» Лип’янської сільської ради шляхом приєднання та зміни типу Лип’янського ліцею Лип’янської сільської ради

 

          І. Найменування організаторів громадського обговорення – Лип’янська сільська ради

          ІІ. Суб’єкт, що вніс пропозицію щодо реорганізації – Лип’янська сільська ради

 

      ІІІ. Мета: врахування думки жителів Лип’янської сільської ради щодо ліквідації шляхом приєднання  закладу дошкільної освіти «Сонечко» Лип’янської сільської ради та зміни типу Лип’янського ліцею Лип’янської сільської ради на  «ліцей гімназією, початковою школою та дошкільним підрозділом».

              Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

       1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

           2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

            3. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

           

        Реорганізація, ліквідація, зміна типу закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

           Згідно із статтею 143 Конституцією України, територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції”.

                 Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

На території Лип’янської сільської ради  функціонує 3 заклади дошкільної освіти ( 1–ЗДО , 2 – дошкільні групи), у яких навчається  39 вихованців (порівняно з 2021-2022 роком, скорочення кількості вихованців на 14%). Проектна потужність ЗДО «Сонечко» - 45 осіб, цього навчального року навчається 14. Демографічна ситуація прогнозує негативні тенденції щодо наповненості  дошкільних груп, так, згідно Реєстру на території Лип’янської сільської ради проживає така кількість дітей дошкільного віку: 5 років- 10 , 4 роки – 7, 3 роки – 15, 2 роки – 6, 1 рік – 17. Утримання  закладу дошкільної освіти  «Сонечко»  на 1 рік становить  800 тис грн. Створення у Лип’янському ліцеї дошкільного підрозділу дозволить заощадити 200 тис грн. Вказані заходи  планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців.

 

         ІV.Поштова адреса та адреса електронної пошти, строк і форми для подання пропозицій (зауважень) – Лип’янська сільська рада ,c.Лип’янка, вул І.Гончара, 1A email:lipiankas.otg@gmail.com

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає протягом 1 року з дати опублікування повідомлення про його проведення.

 V. Місцезнаходження та адреса електронної пошти організатора  громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення – Лип’янська сільська рада ,c.Лип’янка, вул І.Гончара, 1A email:lipiankas.otg@gmail.com

         Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні питання   щодо зміни  щодо ліквідації закладу дошкільної освіти «Сонечко» Лип’янської сільської ради шляхом приєднання та зміни типу Лип’янського ліцею Лип’янської сільської ради 

Проєкт рішення