Фото без описуФото без опису

      Холера — це гостра особливо небезпечна інфекція. що виникає при вживанні води чи харчових продуктів, заражених бактерією – холерним вібріоном. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах.

      За даними ВООЗ щорічно у світі на холеру хворіє від 1,3 до 4 млн. чоловік, з них понад 100 тис. помирає. В останні роки холера реєструвалась в Непалі, Індії, Пакестані, Анголі, Кубі та інших країнах. Завдяки міграції населення та збільшення транспортних сполучень холера проникла і в Україну. Випадки були зареєстровані  у 1998, 1999, 2007 та 2011 роках. Збудник інфекції добре себе почуває у воді водойм. У 2017 році він був виявлений у річці Інгул у м. Миколаїв.

       З метою визначення наявності збудників певних інфекційних захворювань, зокрема холери, в оточуючому  середовищі фахівцями  Шполянського відділення проводиться моніторинг за якістю води у місцевих водоймах. Результати мікробіологічних досліджень проб води свідчать про наявність сприятливих умов у наших ставках для розвитку холерного вібріону. Так у 2022 році в пробах води із ставка  «Червоний», розташованого в центрі м. Шпола, був виділений холероподібний вібріон, який також може бути збудником холери. В нещодавно досліджених пробах води із місцевих ставків виявлялась висока бактерійна забрудненість. Холерний та холерноподібні вібріони не виділялись, проте фактори ризику  у виникненні  гострих шлунково-кишкових захворювань серед населення, в тім числі і холери, в нашому регіоні  наявні.

        Особливу стурбованість викликає масовий відпочинок людей на не санкціонованій водоймі, яка створилась на місці бувшого Васильківського кар’єру, якість води в якій та піску не відома. Лікарі  фіксують непоодинокі звернення за медичною допомогою  відпочиваючих в цьому місці з гіперемованими папульозними висипами на шкірі.   У соцмережах з’явилась інформація про відкритий пляж на ставку в с. Сердегівка, проте, про забезпечення там безпечного відпочинку для здоров’я  інформація відсутня (якість води в ставку  та піску за мікробіологічними та санітарно-гігієнічними показниками, наявність води питної та її якість, тощо).

       Варто пам’ятати, що збудник холери потрапляє до організму лише через рот – при вживанні  забруднених води та їжі, проковтуванні води водойм під час купання, через не вимиті належним чином руки, забруднені при контактуванні з предметами, забрудненими виділеннями хворих чи носіїв збудника. Харчові продукти можуть забруднюватись холерними вібріонами через лапки мух та інших комах.

        Від моменту зараження до прояву перших клінічних симптомів проходить від кількох годин до 5 днів.    Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення протягом 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських риб і тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфікуючих речовин.   

         Джерелом інфекції є лише людина – хвора чи бактеріоносій. Початок захворювання раптовий. Позиви до дефекації виникають відразу, завжди безболісні. Виділення досягають до 10 і більше разів на добу. Часто випорожнення нагадують «рисовий відвар». Нудота відсутня. Блювота з’являється через кілька діб та постійно посилюється. Прогресує загальна слабкість, хворого мучить постійна спрага і сухість у роті. Людина втрачає  багато рідини - до 20 літрів на добу,  в результаті згущується кров та настає зневоднення організму. Через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, починаючи з литкових м'язів, шкіра втрачає пружність, кісті рук та стопи зморщуються (руки прачки), задишка, температура тіла поступово знижується, хворий постійно мерзне. Холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла.

Загострюються риси обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини. Різко падає артеріальний тиск, що проявляється відчуттям оглушення  і дзвоном у вухах За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, в хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.

     При перших ознаках хвороби слід негайно звернутись до лікаря! Лише рання діагностика та своєчасне лікування врятують життя.

      Проблема холери лише на 10% медична – це виявлення хворих, факторів передачі збудників, госпіталізація і лікування, ізоляція, обстеження контактних осіб, дезінфекційні заходи. Половина захворювань виникає в вини самих людей через порушення елементарних правил гігієни.

      Щоб уникнути захворювання рекомендуємо мешканцям Шполянщини дотримуйтесь простих правил:

-не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;

- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах, будьте обачливими! Всі наші водойми зі стоячою водою, в якій розвивається маса мікроорганізмів, найпростіших, гельмінтів, личинок комах, в тім числі і малярійного комара, водоростів, особливо у спеку;

-дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету використовуйте чисту воду;

-мийте овочі і фрукти перед вживанням;

- ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням. Кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.  Попередити хворобу значно дешевше, чим її лікувати.

 

 

 Завідувач Шполянського відділення

Звенигородського районного відділу

ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»                                          Марія Михайленко