Правила життя у спеку: як захистити себе вдома та на вулиці. Читайте на  UKR.NET

     Роботи на присадибній ділянці – догляд за квітами, овочевими культурами, просто прибирання території, особливо після розумової праці, мають значний позитивний вплив на стан здоров’я людини. Садівництво, городництво, догляд за свійськими тваринами допомагають боротися зі стресами та тримати організм в тонусі. Але це так при підході до домашніх робіт зі «здоровим глуздом». Часто можна побачити як вранці в бадьорому стані трудівниці виходять на огороди, а повертаючись, попрацювавши по годин 4 – 6, їх не пізнати.  Перевтома та перегрівання призводить  до значного погіршення здоров’я та самопочуття. В котрий раз попереджаємо про дотримання правил поводження з домашніми тваринами при їх догляді. Із 49 нападів тварин на людей в поточному році на Шполянщині 31 (63%) - це спровоковані напади домашніми тваринами – собаками та котами.

    Щоб не нашкодити своєму здоров’ю врахуйте декілька порад:

-Надвірні роботи, зокрема в садку та огороді, особливо у спекотну погоду, слід      виконувати вранці та під вечір чи в похмурі дні. Не доводьте свій організм до виснаження. Захистіть себе від надмірного впливу сонячних променів. Носіть вільний одяг з натуральних тканин.

 - Пийте достатню кількість чистої води – часто і в невеликих кількостях – це допоможе запобігти зневодненню організму.

-Стережіться укусів комарів, інших комах та кліщів, переносників тяжких інфекцій, використовуйте для захисту спеціальні засоби їх відлякування.

- При роботах використовуйте рукавички. Якщо маєте порізи, подряпини чи виразки на шкірі рук, будьте особливо уважні, щоб уникнути прямого контакту шкіри з землею. По закінченню робіт ретельно вимийте руки з милом. Гігієна рук – важливий спосіб запобігання передачі багатьох інфекційних захворювань. Одне із них – правець. Спори правця поширені в навколишньому середовищі, особливо в грунті. При потрапленні через пошкоджену шкіру з брудом при різних роботах, в тім числі при травмах та укусах тварин, в організм спори починають розвиватись та виділяти сильний нейротоксин, який вражає переважно нервову та серцево-судинну системи. Виникають сильне стиснення щелеп, утруднене ковтання, спазми м’язів, судоми, висока температура, потовиділення, прискорене серцебиття. Перебіг правця ускладнюється паралічем серцевого м’яза і дихальних органів. Надійним  способом профілактики правця є вакцинація. Дорослим для повного захисту необхідна ревакцинація кожні 10 років після останнього щеплення в 16 років, тобто з 26 років. Подбайте про імунізацію!

      Ваше здоров’я у Ваших руках!

 

 Завідувач Шполянського відділення

Звенигородського районного відділу

ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»                                         Марія МИХАЙЛЕНКО