Ботулізм – смертельне отруєння!
За інформацією ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» з початку 2024 року в Україні зареєстровано 24 випадки ботулізму з 27 потерпілими, один з них летальний. Випадки пов’язані із вживанням м’ясної, овочевої, рибної консервації домашнього виготовлення,в’яленої риби, придбаної у місцях стихійної торгівлі. В області в поточному році спостерігається значний ріст захворюваності населення на ботулізм, зареєстровано 6 випадків з 7 потерпілими, що більше в 2,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. 5 випадків пов’язані із споживанням риби в’яленої та в’ялено-копченої домашнього виготовлення, один – тушонки із свинини, виготовленої в домашніх умовах.
В районі останній випадок був зареєстрований в 2018 році, проте фактори ризику заразитися існують постійно.
Ботулізм - це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи, і невчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку.
Продукт, який найчастіше викликає важке отруєння-апетитна в’ялена та копчена риба, консерви, виготовлені в домашніх умовах.
Продукти заражені збудником ботулізму, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від доброякісних, тому не викликають будь-якої підозри під час споживання.
Захворювання найчастіше виникає через 12-36 годин після вживання їжі, забрудненої токсином ботулізму. У хворих спостерігаються нудота, блювання, біль у животі. Найбільш характерні для ботулізму ознаки - погіршення зору, роздвоєння предметів, сітка перед очима, з’являються загальна слабкість, головний біль, утруднення ковтання, мови та втрата голосу. Якщо не розпочати своєчасне лікування, смерть може наступити вже на 2-3 день від паралічу серцевого м’язу або дихального центру, тому при перших ознаках захворювання після вживання в їжу вищеназваних продуктів потрібно негайно звернутися за допомогою до медичного закладу.
Аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса. Радимо утриматись від вживання в’яленої та копченої риби, виловленої у травні та червні, яка пережила зимову задуху та скоріше за все заражена збудником ботулізму.
Намагайтесь самостійно не готувати в’ялену чи копчену рибу, не купувати її та консерви домашнього виготовлення на ринках та у випадкових осіб! Термічна обробка консервів перед вживанням, зокрема тушонок, паштетів, ковбас, залитих смальцем-важливе не лише у профілактиці ботулізму, а й інших мікробних отруєнь.
П А М’ Я Т А Й Т Е, хворобу легше попередити чим лікувати.
Завідувач Шполянського відділення Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» Марія МИХАЙЛЕНКО