Ірпінцям нагадали про заборону купатися у місцевих водоймах          

Настало літо. В спекотні дні, особливо після  роботи на присадибній ділянці та й у вихідні дні так хочеться зануритись в теплу ставкову водичку. На жаль на Шполянщині відсутні офіційні пляжі, обладнані у відповідності до вимог чинного законодавства, зокрема за наявності укриттів, а найближче місце масового відпочинку населення на водному об’єкті з наявними для цього санітарно-технічними та гігієнічними умовами розташоване в м. Ватутіно. Проте не зважаючи на відсутність умов мешканці регіону створюють собі затишок на берегах місцевих ставків. Літні дитячі канікули – серйозний період для відпочинку та оздоровлення дітей, стримати їх від купання в місцевих водоймах не дуже просто.     

 Важливо врахувати декілька аспектів, перш ніж вирушати до ставка, щоб не нашкодити своєму здоров’ю та здоров’ю дітей. На території бувшого Шполянського району розташовано понад 300 різної величини ставків, які, в більшості випадків, знаходяться в оренді та використовуються для вирощування риби. Жоден з орендаторів не володіє даними щодо якості води у водоймах, оскільки лабораторний її контроль вони не забезпечили. Сумнівним також є і питання знищення на прибережних зонах водойм гризунів, умови для існування яких наявні. Вибіркові лабораторні дослідження води водойм, проведені  Шполянським відділенням ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» відповідно до Плану моніторингу за станом оточуючого середовища населення регіону свідчать про погіршення її якості. Високі показники бактеріального забруднення відмічено у воді «Червоного» ставка та №3 «Заводський» в м. Шпола, «Скарбовий» в с. Матусів, у пробах води виявлено лактозопозитивну кишкову паличку, яка при попаданні в організм викликає гостру кишкову інфекцію. При купанні та ловлі риби у стоячих водоймах можна підчепити такі тяжкі хвороби як лептоспіроз, гельмінтози, алергічні та інші враження шкіри. Не виключений і ризик нападів кліщів на необкошених ділянках біля ставків та виникнення хвороби Лайма-бореліозу. Ось тому слід утримуватись від відпочинку в несанкціонованих для цього водних об’єктах.

          Якщо ж рішення скупатись та посидіти на березі водойм стало сильнішим, для зменшення негативних ризиків дотримуйтесь таких порад: вибирайте місце на березі без рослинності, водне плесо - без водоростів, не допускайте проковтування води, після купання сполосніться чистою водою, яку потрібно мати з собою, а по поверненню додому ретельно помийтесь під проточною водою, бажано, з використанням простого 72% мила, переконайтесь, що на тілі відсутні кліщі. Щоб попередити проникнення хвороботворних мікробів в кров не заходьте у воду ставків при наявності на шкірі та слизових різних пошкоджень – ран, подряпин, тощо.

       Пам’ятайте, що запобігти ускладненням значно дешевше, чим лікуватись.

 

 

Завідувач Шполянського відділення

Звенигородського районного відділу

ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»                                                       Марія МИХАЙЛЕНКО