СКАЗ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ І ЯК УБЕРЕГТИСЯ – Олександрівська селищна рада  Кропивницького району Кіровоградської області  

                                   Сказ – захворювання смертельне!

     

     За повідомленням ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» в області склалась неблагополучна ситуація по сказу. За останні роки, особливо в теперішній час створились сприятливі для його виникнення умови не тільки серед тварин, а й серед людей. Це, в першу чергу, збільшення безпритульних тварин та проблеми у вирішенні створення притулків для них, а також наявність хворих на сказ, як серед диких, так і домашніх тварин. Епідемічний прогноз  залишається неблагополучним і  на Шполянщині.

З початку поточного року вже зареєстровано 48 потерпілих від нападу тваринами (з них 16 бродячих), в той час, коли за весь 2023 рік за медичною допомогою звернулось 64 особи. Переважна кількість нападів виникала в м. Шпола, по одному кілька випадків – в селах Журавка, Лебедин, Лозуватка, Мар’янівка, Сигнаївка, Товмач, Топильна. Серед потерпілих 11 дітей до 14 років, найменшому – лише 2 роки. 21 випадок (44%) виник по причині порушень правил поведінки з тваринами, 17-и потерпілим нанесені тяжкі травми.

   Як відомо, сказ – це гостре, особливо небезпечне, захворювання не тільки теплокровних тварин, а й людей, спричинене вірусом, який стрімко вражає центральну нервову систему та приводить до смерті. Людина може інфікуватись збудником сказу від хворої на сказ тварини через укус, подряпину та, навіть, мікроскопічні пошкодження шкіри, потрапляння слини на слизові оболонки тіла, в тім числі ока. Джерелом збудника сказу є не тільки хворі та інфіковані дикі (лисиці, вовки, дикі кабани, лосі, олені) та домашні тварини (коти, собаки, кози, корови, вівці, свині) а й мілкі гризуни (пацюки, миші, хом’яки, ондатри, тощо), кажани, їжаки, білки.      

     Інкубаційний період становить від 7 діб  до трьох місяців, але може тривати від одного до трьох років, що залежить від місця, кількості, глибини укусів та віку людини. Найнебезпечніші укуси в голову, обличчя та кінчики пальців. Перші ознаки хвороби -  підвищення температури тіла, біль, незвичайні відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці укусу та ослизнення, характерні – черезмірна активність, гідрофобія (боязнь води), інколи – боязнь свіжого повітря та протягів, смерть наступає за кілька діб від зупинки серця та дихання. Лікування відсутнє.

      Щоб захистити себе від небезпеки – уникайте контактів із потенційно небезпечними  тваринами, не торкайтеся диких чи безпритульних тварин, особливо тих, які не бояться до вас підходити, виконуйте правила утримання домашніх тварин, не провокуйте їх на укуси, регулярно вакцинуйте своїх улюбленців. Пам’ятайте, що певне епідеміологічне значення в розповсюдженні вірусу сказу мають копитні травоїдні тварини, гризуни та птахи.

     Якщо ж собака, кіт чи інша тварина покусала людину, їх слід утримувати під наглядом протягом 10 днів, ні в якому разі  не вбивати! Саме цей період вирішить питання застосування єдиного способу запобігання виникнення захворювання на смертельну недугу – проведення профілактичного антирабічного лікування. Воно буде непотрібне, якщо тварина не захворіє та не загине. Доречі, завдяки такому принципу, щеплення проти сказу  лікарями в 2023 році було призначено лише 10  із 64 потерпілих від укусів тварин, а в поточному році – 14 з 48, що дало змогу значно зекономити кошти на придбання антирабічних вакцин. В Україні атирабічна допомога населенню безкоштовна, профілактичне лікування від сказу на одного потерпілого коштує державі понад 6000 тисяч грн., на яке, за інформацією КНП «Лікарня імені братів М.С. та О.С.Коломійченків» в поточному році вже витрачено понад 70000 грн. Якщо ж тварину вбивають або вона загине до закінчення 10-денного за нею нагляду, чи появі ознак хвороби у тварини, а також при укусах або ослиненні бродячими бездомними тваринами чи гризунами (за якими не можливий нагляд) – потерпілий підлягає обов’язковому профілактичному лікуванню.  Дуже великим ризиком є відмова потерпілих від щеплень – це пряма загроза життю!

     Після укусу чи ослинення слід негайно звернутись до лікаря, попередньо ретельно промивши рану мильною водою щонайменше протягом 15 хвилин, обробивши горілкою чи 5% розчином йоду.  

    Не нехтуйте цими порадами, вони збережуть вам життя. 

 

 

Завідувач Шполянського  відділення

 Звенигородського районного  відділу

 ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»                                        Марія Михайленко