Вода найважливіша складова середовища існування живого світу та є життєвою основою клітин організму. Її вміст в різних органах людини складає 70-90%. Кількість води,необхідної для підтримання водного балансу залежить від віку, фізичної активності, температури та вологості повітря, тощо. Добова потреба у воді дорослої людини складає близько 2,5 літрів. Вода, яку ми споживаєм та використовуєм в побуті повинна бути чистою та безпечною. Шкідливі речовини, які містяться в забрудненій воді, будуть поширюватись по всьому організму та викликати певні захворювання. Серед них інфекційні, вірусні – вірусний гепатит А (хвороба Боткіна), дизентерія, черевний тиф, холера, туляремія, бруцельоз, поліоміеліт. З забрудненою екскрементами людей та тварин водою в організм можуть потрапити яйця деяких паразитарних черв’яків (аскарид, гостриків, волосоголовця, бичачого та свинячого цепнів, токсокар, анкілостом), іноді відбувається зараження навіть лямбліями.

       При тривалому вживанні води, що містить різні хімічні включення в концентраціях вище нормативних, може розвинутись хронічна інтоксикація, яка викликає ту чи іншу патологію не тільки у людей, а і в тварин.  Деякі з таких речовин  можуть виявити навіть наші органи чуття-нюху та зору. Так мікрочастинки міді надають воді деяку каламутність, заліза – червоність та погіршення смаку. Присутність у воді заліза не загрожує здоров’ю, однак підвищений його вміст викликає розвиток залізобактерій, відкладення осаду у водогінних трубах, при пранні  на білизні, на раковинах і ваннах залишаються іржаві плями, а вживання для пиття є ризиком придбати різні захворювання печінки, алергічних реакцій, тощо. Підвищений вміст марганцю  чинить на людину мутагенну дію, а у системах водопостачання призводить до накопичення відкладень та утворення плівки, яка відшаровується у вигляді чорного осаду. Хлориди та сульфати  понад норму надають воді солоний і гірко-солоний присмак та викликають порушення діяльності шлунково-кишкового тракту.

             Загальна жорсткість, до якої входять і катіони кальцію та магнію, заподіює масу незручностей, зокрема: накип псує чайники і котли, інтенсивне накопичення осаду в системах водопостачання і на сантехніці  заважає роботі побутових приладів, при пранні збільшується витрата засобів, важче розварюється харчова сировина, велике значення має при використанні води в промисловості та сільському господарстві. Постійне вживання види з підвищеною жорсткістю визиває накопичення солей в організмі та захворювань суглобів (артрити,поліартрити), до утворення камінців у нирках, жовчному і сечовому міхурах.

            Чи не найбільшу увагу слід приділити вмісту у воді нітратів  (солей азотної кислоти). Поступаючи в організм з питною водою, найчастіше криничною, нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров, викликаючи гостре або хронічне нітратне отруєння. Майте на увазі, що забруднена нітратами вода, навіть в смертельних дозах, чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману!

            Алюміній, накопичуючись в організмі, може стати причиною підвищеної збудливості та порушення моторних реакцій, особливо у дітей, викликати анемію,  головні  болі, коліти, неврологічні зміни, пов’язані з хворобою Паркінсона та старечого недоумства. Кадмій-ворог нирок, накопичуючись в них, послаблює імунітет, викликає гіпертонію, негативно впливає на розумові здібності людини. Слід врахувати, що токсичний вплив речовин може проявлятися при всмоктуванні через шкіру в процесі гігієнічних та оздоровчих процедур.

     Таким чином, щоб оприділити придатність води для використання, необхідно оцінити зразок, як мінімум, за вище вказаними параметрами в будь-якій акредитованій лабораторії, в тім числі і лабораторіях державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» та її територіальних підрозділів.

 Сьогодні мало хто сумнівається, що вода, яку ми п’ємо, готуємо з неї страви та використовуємо в побуті, потребує додаткової очистки, звідки б вона не надходила – з артезіанської свердловини, криниці чи комунального водогону.

 Основними джерелами забруднення питної води є комунальні, побутові стоки, сміттєзвалища, цвинтарі, гноярки, навіть пил і вихлопні гази, які осідають безпосередньо або в  поєднанні з атмосферними опадами накопичуються на поверхні грунту,  тощо. Саме у верхньому горизонті грунтових вод, розташованому на глибині звичайних криниць -  від 3-х до 20-и метрів, скупчуються шкідливі речовини «продуктів» людської діяльності: кухонні відходи, детергенти з пральних машин і ванн, фекалії людей та тварин,тощо. Звичайно ж, перераховані компоненти фільтруються крізь верхній шар грунту, проте деякі з них (віруси, солі важких металів, водно-розчинні і рідкі субстанції здатні проникати в грунтові води практично без втрат), не впливає на їх проникливість навіть значна відстань розташування криниць від вигрібних ям, інших джерел забруднень. Науковцями доведено, що грунтові води можуть переміщатись в горизонтальній площині на кілька кілометрів.

            Особливої уваги потребує  якість води питної з джерел централізованого водопостачання населення в часи відключення електроенергії. Взагалі, в зв’язку з веденням воєнного стану в Україні, відповідно до Указу Президента України, доручення МОЗ України фахівцями  Шполянського відділення Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» проводиться щоденний моніторинг якості питної води, яка подається населенню з комунального водогону КП «Комунальник» Шполянської міської ради ОТГ. В 2022 та поточному періоді 2023 року проби води за мікробіологічними, органолептичними показниками та переліком скороченого санітарно-хімічного аналізу відповідали вимогам Державних санітарних правил і норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». КП «Комунальник» та Липянська сільська рада ТГ забезпечують постійний виробничий лабораторний контроль  води, яка централізовано подається населенню, є безпечною для споживання. Проте якість води в криницях приватного сектору населених пунктів із року в рік погіршується. Так в 2022 році у 50%,  а в поточному – у 33% досліджених проб криничної води виявлено вміст нітратів, що перевищує норму в 1,5 – 8 разів. Кількість досліджених проб води, свідчать про те, що більшість населення нашого регіону, які споживають криничну воду, не знають, якої вона якості. Погіршилась якість води за вмістом нітратів і в популярному джерелі, розташованому в березі вулиці Забережної, при нормі нітратів-до 50мг/дмна початку 2022 року їх концентрація становила 30 мг/дм, а в грудні - уже 75мг/дм3. Воду з такими показниками можна використовувати як технічну – для прання, миття посуду, тощо.  Кип’ятіння лише збільшує її токсичність. При створенні запасів води використовуйте джерела з лабораторно підтвердженою її якістю.

Пам’ятайте, що однією з неодмінних умов збереження здоров’я є споживання питної води гарантованої якості.

Завідувач Шполянського відділення  Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»   Марія МИХАЙЛЕНКО