Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

                               

 

Заходи безпеки

при експлуатації пічного опалення

Описание: http://prokovel.com/userfiles/image/info/08_10_mns.jpg     Зимовий період – особливо небезпечний, адже         населення використовує для обігріву помешкань пічне опалення яке  створює чимало проблем, особливо в сільській місцевості. Небезпечно, коли пічним опаленням користуються люди похилого віку, самотні пенсіонери, неблагонадійні, інваліди, що лишилися без опіки дітей і не мають коштів, аби підвести газ до оселі. Саме у їхніх помешканнях найчастіше стаються пожежі, адже добитися, щоб піч завжди перебувала у бездоганному стані дуже клопітно й важко. У зв’язку з цим хочемо нагадати основні норми заборони при експлуатації печей.

 Під час експлуатації пічного опалення забороняється:      
• залишати печі, які топляться, без догляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям;
• користуватися печами й осередками вогню, які мають тріщини;        
• розміщати паливо й інші горючі речовини і матеріали безпосередньо перед топковим отвором;   
• зберігати не загашені вуглини та золу в металевому посуді, встановленому на дерев'яній підлозі або горючій підставці;       
• сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;
• застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті рідини;

• використовувати для опалення дрова, довжина яких перевищує розміри топки;
• здійснювати топлення печей з відкритими дверцятами топки;  
• використовувати вентиляційні та газові канали як димоходи;   
• прокладати димоходи опалювальних печей поверхнею горючих основ;      
• здійснювати топку печей під час проведення у приміщеннях масових заходів;    
• закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо;
• зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу;      
• використовувати для димових труб азбестоцементні й металеві труби, влаштовувати глиноплетені та дерев'яні димоходи.      
      Тальнівський РС У
ДСНС у Черкаській області застерігає мешканців району дбати про належний протипожежний стан власних помешкань та дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки в побуті. Не допускайте використання для обігріву приміщень пошкоджених та не справних печей. Пам'ятайте - наслідки від пожежі непорівнянні з витратами на ремонт вашого «домашнього вогнища».

Правила поводження з газовими приладами

 

     Майже в кожній квартирі встановлено газові плити, водонагрівачі та опалювальні котли. Щоб газ приносив людям лише радість і тепло, кожний член сім'ї, починаючи зі шкільного віку, мусить знати і суворо дотримуватись правил безпечного користування газом, знати, до яких наслідків призводить порушення цих правил. Природний газ майже вдвічі легший за повітря і при витоку з приладів і газопроводів піднімається, скупчуючись у верхніх зонах приміщень. Природний і зріджений гази не мають кольору і запаху. Щоб газам надати запаху, до них додають домішки, у результаті чого з’являється запах гнилої капусти. Газ є горючою речовиною і порушення правил користування ним може призвести до виникнення пожежі.

Основні вимоги безпечної експлуатації побутового газового устаткування.

 Для попередження виникнення пожежонебезпечної ситуації потрібно правильно користуватися побутовими газовими приладами. Запам’ятайте основні вимоги для попередження пожежі:

- забороняється користуватися несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням;

- не можна залишати без нагляду працюючі газові прилади, бо на випадок затухання одного з пальників в приміщення починає надходити газ, він накопичується та, змішуючись із повітрям, утворює вибухонебезпечну суміш. Необхідно стежити, щоб рідина, що кипить, не залила вогонь пальника, протяг не загасив полум’я.

- якщо газ потрапив у повітря приміщення, негайно слід закрутити кран подачі газу і провітрити приміщення;

- категорично забороняється сушити білизну чи волосся над плитою із запаленими пальниками;

- не можна розміщувати біля газової плити речовини, що можуть легко займатися: папір, тканини тощо.

Порядок дій при виявленні запаху газу:

- ні в якому разі не використовуйте сірники, запальнички та інші джерела відкритого вогню;

-  не вмикайте і не вимикайте світло та будь-які електроприлади; не користуйтеся електродзвінками квартир; не використовуйте телефони з дисковими номеронабирачами;

- негайно перекрийте вентилі на газовому приладді і крани на плиті;

- відчините вікно і двері, створивши протяг для провітрювання приміщення;

- викличте аварійну службу газу за телефоном 104 і залиште приміщення.

Порядок дій у разі вибуху газу та пожежі в приміщенні:

- негайно перекрийте вентилі на газовому приладді і крани подачі газу перед ними;

- терміново повідомте аварійну службу газу за телефоном 104;

- негайно повідомте пожежну охорону за телефоном 101;

- якщо є постраждалі – викличте швидку медичну допомогу за телефоном 103.

Правила поведінки при отруєнні газом:

- відчините вікна, двері;

- потерпілого необхідно винести на вулицю і розстебнути одяг на грудях. На голову покласти холодний компрес, а до ніг – грілку, оббризкати обличчя холодною водою, дати понюхати нашатирний спирт, напоїти міцним чаєм, кавою.

Будьте завжди уважними при користування газом, неухильно дотримуйтесь правил експлуатації газових приладів – у цьому запорука вашої безпеки!

Ти не забув вимкнути електроприлад?

     Йдучи з дому, ви залишаєте телевізор або    тюнер в   режимі очікування? Натиснули кнопку «стоп» і  достатньо. Вимкнути шнур із розетки здається зайвим.   Чи ви, випадково, не любитель засинати під тихе  «муркотання» телевізора? І марно. Нехтуючи правилом «Не залишайте без нагляду включені електроприлади»,  ви зараховуєте своє житло до групи ризику щодо виникнення пожеж.                  
Причиною пожежі може стати будь-який електричний побутовий прилад, залишений включеним без нагляду: магнітофон, праска, пральна машина, електробритва, обігрівач, холодильник, комп'ютер, факс та звичайна електрична лампочка. Навіть бували випадки, що пожежа починалася через мобільний телефон, а вірніше, через зарядний пристрій. Блок живлення знаходився в розетці, де відбулося замикання. Загорівся його корпус, блок живлення, швидко зайнялись шпалери і меблі, зрештою кімната вигоріла повністю.                                        
      Що стосується телевізорів, то вірогідність згоріти у застарілих моделей набагато більше. Пояснюється це, як правило, старінням ізоляції проводів і деталей, накопиченням пилу, а також зосередженням великої кількості горючого матеріалу (пластмасовий або дерев'яний корпус телевізора). Достатньо «ящику» трохи перегрітися, і проводка в слабких місцях відразу спалахує. Якщо у Вас новий телевізор, то не варто перебільшувати його «стійкість» і дозволяти йому працювати без перерви цілодобово. Нерідкі випадки пожеж, які виникали через перегрів трансформатора. Ви вимикаєте екран, але залишаєте телевізор включеним в мережу.                                                
     Купуючи електроприлади, безумовно, потрібно цікавитися сертифікатом якості і виробником. Придбання товарів кустарного виробництва «з рук» — вірогідність того, що незабаром вас чекатиме «вогнянний півень». Проте ризик виникнення пожежі залежить ще і від іншого, не менш важливого чинника — стану електромережі. Часто жителі квартир влаштовують електромережі «іспит на витривалість», включивши одночасно електрочайник, електрокамін, праску і пральну машину. Через перевантаження в мережі виникне так званий аварійний режим роботи. В цей час достатньо буде поганого контакту в розетці або мережі у вашій квартирі, щоб раптом заіскрило. А там, і до пожежі не далеко.                                 
    Пам'ятайте про головне, що пожежу легше попередити, чим загасити. Тому дотримуйтесь правил безпеки, а саме не залишайте електроприлади в мережі без нагляду, і ви зможете уникнути біди. Якщо ж біда трапилася, негайно телефонуйте до пожежно-рятувальної служби «101».