Фото без опису

УВАГА !!! В КИЇВСЬКІЙ та миколаївській ОБЛАСТях ЗАРЕЄСТРОВАНі  ВИПАДки ГРИПУ ПТИЦІ

 

Згідно офіційних повідомлень Держпродспоживслужби, епізоотична ситуація щодо  грипу птиці в світі і в Україні залишається складною. Так впродовж грудня 2020 року зареєстровано чотири випадки захворювання птиці на грип в Миколаївській області та два випадки в Київській області.

Довідково:

Грип птиці, це висококонтагіозна вірусна хвороба птахів, для якої характерний гострий перебіг з явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення.

На грип хворіє птиця будь-якого віку, а смертність при захворюванні досягає 80-100 %.

Крім того, наразі лікування пташиного грипу не розроблено!

Захворювання призводить до значних економічних збитків, які пов’язані зі смертністю тварин та знищенням поголів’я птахів в епізоотичному осередку.

 На «пташиний грип» можуть хворіти люди. Так, одночасна циркуляція людських типів вірусів грипу (H1N1, H3N2, H2N2) і високопатогенних штамів пташиного грипу (H5N1, H7N3) може призвести до утворення пандемічного варіанта вірусу пташиного грипу H5N1, що є небезпечний для людини. 

Для запобігання занесення грипу птиці в домогосподарства необхідно:

- проводити регулярний клінічний огляд птиці;

- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

- здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

- інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;

- притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);

- не допускати відвідувачів і сторонніх людей до пташників;

- виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;

- утримувати різні види птахів окремо (не допускати контакту між різними видами);

- не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

- проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

- забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;

- проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

- проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

- дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.). 

Дії при підозрі на захворювання:

1)         обов’язково повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини державних установ про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку;

2)         до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини, дотримуючись правил особистої гігієни, ізолювати підозрілу на захворювання птицю. 

Підсумовуючи вищезазначене Шполянське районне управління головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області звертаючись до населення і всіх операторів ринку, що здійснюють свою діяльність в галузі птахівництва та вкотре наполягає на безумовне дотримування профілактичних заходів, що передбачені в Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці та Ветеринарно-санітарних правилах для птахівничих господарств і вимог до їх проектування, а при виявлені будь-яких ознак незвичної поведінки птиці, або у випадку її масової загибелі терміново сповіщати: Шполянське районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Черкаській області (тел. 5-25-51), або Шполянську районну державну лікарню ветеринарної медицини тел. 5-24-27.

Що станеться коли не повідомити про хворобу?

Швидке поширення грипу на певній території призведе до значних економічних збитків внаслідок зниження продуктивності та загибелі птиці.