Фото без опису

 


Шановні громадяни, не випалюйте суху торішню траву !!!

Це призводить до руйнування екосистеми!

Під час випалювань гине насіння рослин як на землі, так і під землею. Виживає, як правило, найгрубіша трава і бур’ян, заглушаючи при цьому ослаблену іншу флору.

При сильній трав’яній пожежі гинуть практично усі живі істоти, що живуть у траві та на поверхні ґрунту.  Доречі, гинуть і ті що беруть участь у процесі утворення ґрунту, а також винищують різних шкідників саду і городу. Гине корисна мікрофлора, яка допомагає рослинам протистояти хворобам.

Трав’яні пожежі завдають істотного збитку узліссям і підліскам, знищуючи молоді деревця. Більш того, вони можуть стати причиною масштабних лісових пожеж.

Випалювання наносить пряму шкоду й здоров’ю людини, оскільки дим від спалювання трави їдкий, густий, неприємний – їсть очі, неприємно пахне. А спалюючи траву, ви спаюєте й солі важких металів що осіли на листі – такий дим просто отруйний. До того ж в покладах сухої трави часто таїться сміття, небезпечне для спалювання.

Трав’яні пожежі є одним з головних джерел викидів в атмосферу вуглекислого газу.

Запам’ятайте, суха торішня трава – не сміття, а частина екосистеми створена самою природою. Ті, хто стверджують що спалювати траву корисно помиляються самі і вводять в оману інших. 

Звертаємо також увагу на те, що кожен акт підпалу – це злочин проти природи за який передбачена адміністративна, а в окремих випадках  і кримінальна відповідальність!

 Нагадуємо, що спалювати суху рослинність заборонено й відповідно до чинного законодавства. Згідно ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за несанкціоноване випалювання сухої природної рослинності винні особи будуть притягуватись до адміністративної відповідальності. За самовільне випалювання рослинності або її залишків накладається штраф: на громадян – від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 грн до 340 грн), на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн до 1190 грн).

    Лип’янська ОТГ закликає жителів громади відмовитися від практики спалювання очерету, сухої трави, листя, чагарників. Давайте будемо свідомо дотримуватися правил пожежної безпеки, спільно дбати про стан нашого довкілля.